Portretfoto vrouw met krullen

De Competentieradar

Iedereen heeft wel een schroevendraaier thuis. Een tool om dingen aan elkaar vast te maken of aan te draaien. Als Digital Learning Consultant werk ik samen met mijn collega’s aan onze nieuwste tool: de Competentieradar. Een online vragenlijst die competenties van de IT-professional, een team of organisatie in kaart brengt. Van een tool op zich ben ik niet zo snel onder de indruk, maar ik ben wel nieuwsgierig hoe een tool het hulpmiddel kan zijn om mooie dingen te maken of te bewerkstelligen. Wat maken we aan elkaar vast of waar draaien we aan?

twee personen schudden elkaar de hand

De vraag bepaalt het doel

De input (de vraag) van de organisatie is belangrijk om de Competentieradar op de juiste manier in te zetten. Met deze input krijgt onze digitale tool waarde. Is het doel een her-organisatie van een afdeling, een andere werkwijze of willen we een op maat opleidingsaanbod creëren? De vraag varieert van een hele grote tot een wat kleinere. De Competentieradar zorgt er voor dat er focus is en dat de ontwikkeling van professionals in de organisatie richting krijgt.

Is deze tool handig voor mijn organisatie?

Het antwoord op deze vraag is kort en krachtig: Ja! Lees hieronder waarom.

Uitkomsten van de tool laten zien: dat ben ik of zijn wij, en daar ga ik of gaan wij heen in de toekomst.

De competenties die we bevragen in de Competentieradar horen bij vakgebieden, niet bij functies.  De IT-professional zit niet vastgeroest aan één functie met één taak. Nee, je bent een professional die op meerdere takken van sport binnen het vakgebied acteert, bijv. Functioneel beheer, Data Management of Business Analyse. Je ziet dat de vakgebieden passen bij de organisaties, dat mensen zich herkennen in het profiel en ook de mogelijkheden zien voor groei. Je kan de nuance verschuiven gedurende jouw carrière, of je beweegt mee met de richting die de organisatie op gaat.

Standaard hebben we IT-vakgebieden gebaseerd op het European e-Competence Framework, maar we maken ook op maat vragenlijsten die specifiek passen bij uw organisatie.

Niet de technisch expert, maar de IT Professional.

Onze Competentieradar richt zich op de volle breedte van een ‘professional’ en niet alleen op zijn technische expertise. We bevragen de professional zowel op vakinhoudelijke, business als persoonlijke competenties. Dit maakt de Competentieradar compleet. Je moet niet alleen heel goed zijn in je werk, maar ook jouw IT-werk kunnen uitleggen aan minder technische collega’s, of aan het management. Samen met de business bouw je aan een toekomstbestendige organisatie.

Persoonlijk ontwikkeladvies: de richting die de Professional op moet.

De tool maken we compleet met een curriculum met passende leeractiviteiten. We bepalen welke leeractiviteiten bij de competenties en het niveau van het profiel passen. Dit kunnen leeractiviteiten zijn van Capgemini Academy, van een andere leverancier, van de klant, e-learning modules, maar ook netwerk- of intervisiebijeenkomsten. Daar gaat de puzzel nog eens verder, want niet elke competentie heeft dezelfde leeractiviteiten in elke rol. Een Senior Business Analist moet misschien de basis weten van testen, terwijl een Developer hier veel meer van moet weten. De leeractiviteiten moeten passen bij de rol of het vakgebied, zodat de IT-professional zich gericht kan ontwikkelen.

Effectief en efficiënt ontwikkelen

Ik kom veelal niet verder dan het ophangen van een fotolijst of plank. Het in elkaar zetten van een IKEA-kast wordt al een uitdaging, maar het zelf verzinnen van een kast en die vervolgens in elkaar zetten is voor mij (nog) onbegonnen werk. De mate waarin je competenties beheerst, komen, na het invullen van de Competentieradar, in een persoonlijk rapport. Dit rapport laat zien op welke competenties je al erg sterk bent en op welke competenties jij je nog moet ontwikkelen. Samen met je peer ga je het gesprek aan waar de verschillen liggen, waarom en welke ontwikkeling je komend jaar of komende jaren gaat maken om ook op andere competenties te groeien. Voor de persoon zelf is het fijn dat hij kan kiezen uit een gericht aanbod van leeractiviteiten, de organisatie weet welke competenties belangrijk zijn in de toekomst en hoe de organisatie hier op in kan spelen. Op deze manier kan de organisatie effectief en efficiënt leeractiviteiten inzetten.

Het is “maar” een tool…toch?!

De Competentieradar: het is “maar” een tool, toch?! Nee, het is een eerste belangrijke stap in de verdere professionalisering van professionals in uw organisatie en de ontwikkeling van uw IT-organisatie. We hebben de competenties in kaart en weten welke kant we op moeten. Op deze manier kan je gericht interventies inzetten op de juiste punten van ontwikkeling en zo fit de toekomst in te gaan.

Benieuwd naar de Competentieradar?

Of heb je vragen over ‘deze tool’? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!   

Terug naar blogarchief