Portretfoto vrouw met krullen

Agile in relatie tot Softwareontwikkeling en onderhoud

Nieuwe methoden moeten zorgen dat we beter en sneller nieuwe producten kunnen opleveren. Agile beperkt zich niet tot softwareontwikkeling, maar in dit verhaal kijk ik alleen naar Agile in relatie tot softwareontwikkeling en onderhoud.

persoon wijst iets aan in een map

Onderhoud en vernieuwing?

Binnen ASL is één cluster, genaamd Onderhoud en vernieuwing, dat helemaal gericht is op het onderhoud en eventuele vernieuwing van applicaties. De gedachte daarbij is dat alle aspecten die bij nieuwbouw een rol spelen, ook van belang zijn bij aanpassingen op bestaande applicaties. Een volledig correcte aanname.

Als we naar dat cluster kijken, krijg je wel de indruk dat het allemaal erg gebaseerd is op de traditionele waterval methode. En inderdaad, de oorsprong van dit cluster is gelegen in de inzichten die verkregen zijn met ontwikkel methoden zoals SDM en VSOM. Dit zijn ontwikkelmethode waarvan de oorsprong gelegen is in de vorige eeuw. Dat klinkt super oud.

Ouderwets is Nieuwerwets

Toch, als je zonder vooroordeel leest wat in ASL hierover schrijft, kom je tot de conclusie dat dit cluster tamelijk tijdloos geschreven is. De dwingende aanpak van toen is er beslist niet meer in terug te vinden.  Wat wel overgebleven is zijn de elementaire fases die noodzakelijk zijn om tot een betrouwbaar product te kunnen komen. Welke systeem ontwikkelmethode je ook pakt, je vindt altijd zaken als impactanalyse, ontwerp, realisatie, testen en implementatie. Wat per methode anders kan zijn, zijn de gebruikte ontwerp technieken en bouwtools. Daarover schrijft ASL niets voor. Agile overigens ook niet.

Bij Agile gaat het om in een korte tijd een werkend product op te leveren. Het is een iteratief proces waarbij na elke oplevering weer meer van de beoogde functionaliteit tot stand komt.  Er is niets in het Agile manifesto te vinden dat strijdig zou zijn met de uitgangspunten van ASL.

Agile Manifesto 

Het Agile Manifesto geeft 12 principes:

De kritiek op Agile is vaak ook geheel niet aan Agile te wijten

 Er wordt vaak gesteld dat Agile

En men weet niet vooraf wat men wil. Dit is waarom de traditionele aanpak niet werkt. Het is juist vereist dat de klant vooraf precies weet wat hij wil. “Men weet vooraf niet wat men krijgt” is juist het gevolg van niet vooraf weten wat je wil.  Dit nadeel is nauwelijks toe te wijzen aan Agile. En de klant zal hier ook blij mee kunnen zijn. Hij gaat immers niet betalen voor ontwerpen en gebouwde functionaliteit die nimmer gebruikt gaat worden.

Kortom, Agile en ASL bijten elkaar niet. Het agile concept is prima hanteerbaar binnen de kaders die ASL aanreikt.

Benieuwd naar onze Agile trainingen?

Of heb je vragen over dit vakgebied of één van onze trainingen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!  

Terug naar blogarchief