Portretfoto vrouw met krullen

Functioneel Applicatiebeheer

De titel van dit blog is wellicht wat te stellig, maar geeft wel degelijk aan dat er het één en ander aan het veranderen is in het vakgebied dat we tegenwoordig information management noemen.

Vorig jaar zijn wij opnieuw begonnen met het in kaart brengen van de positie van het functioneel beheer bij Nederlandse bedrijven. De belangrijkste verschillen met de resultaten uit een soortgelijk onderzoek uit 2005 laten zien dat er wel degelijk een verschuiving te ontdekken is. Werd er in 2005 nog vaak gesproken over de functionele applicatiebeheerder, tegenwoordig heeft de rol vaak een benaming in de sfeer van functioneel beheerder of zelfs informatiemanager. En het gaat daarbij om meer dan slechts een naamsverandering.

De belangrijkste verschuiving op een rijtje

Deze verschuivingen lijken een indicatie te zijn voor verdere erkenning van het vakgebied dat voorheen vaak werd aangeduid met de term Functioneel Applicatiebeheer. Conclusie: Organisaties zien Informatiemanagement/functioneel beheer als een vak met duidelijke toegevoegde waarde. Ze worstelen nu echter wel met het vraagstuk van vormgeving en positionering.

Er zijn ook verschuivingen die wij als een bedreiging zien

De combinatie van de bovenstaande bewegingen is rampzalig voor het succes van het bedrijfsproces en zijn aandeel in de bedrijfsresultaten. Doordat IT-service management tegenwoordig veelal wel op professioneel niveau is vormgegeven en doordat IT-diensten zich in steeds sterkere mate vermengen met het totale bedrijfsproces, zien we dat steeds meer Business management rollen worden ingevuld door (voormalige) managers uit het vakgebied van de IT. Is dit nu een goede ontwikkeling? Voor diegene die op besturend niveau in de IT werkzaam zijn wellicht wel.

Wat kunnen bedrijven doen om het eigen functioneel beheer op hoog niveau op de kaart te zetten?

Benieuwd naar onze BiSL en Functioneel Beheer trainingen?

Of heb je vragen over dit vakgebied of één van onze trainingen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!   

Terug naar blogarchief